Social media ja zeker, maar #hoedan?

Social media ja zeker, maar #hoedan?

Lege bladzij

Wilt u actief en effectief aan de slag met sociale media? Start dan met de belangrijkste vraag: wat wilt u bereiken?

Sociale media en financiële dienstverlening; het is nog niet altijd een gelukkig huwelijk. Adviseurs zijn huiverig voor commitment of zien er gewoon het nut niet zo van in. Sommigen houden het bij incidentele contacten, andere verliezen na een enthousiaste start al snel hun interesse. De meeste adviseurs willen er wel iets mee, maar weten niet hoe. Er zijn er maar weinig die echt een bevredigende en succesvolle relatie met sociale media onderhouden. Dat is jammer.

Sociale media zijn namelijk een prachtig, laagdrempelig kanaal om in gesprek te blijven met uw particuliere en zakelijke klanten, en met de rest van de wereld. U kunt via Twitter, LinkedIn, Facebook, YouTube en Instagram direct, persoonlijk, dichtbij en met autoriteit communiceren. Maar let op: laagdrempelig betekent niet dat u achteloos en ondoordacht met dit kanaal kunt omgaan.  Communiceer doelgericht en post, reageer en deel consequent, strategisch en met aandacht.

STAPSGEWIJS

Hoe dan, vraagt u zich misschien af. In een serie van zes columns neem ik u graag mee in de wereld van likes, shares en retweets. Ik geef u praktische tips om sociale media zinvol en succesvol in te zetten. En ik ga graag met u het gesprek aan, op sociale media of – ouderwets – in persoon. Laat me weten wat u weerhoudt, waar u tegenaan loopt en hoe u juist online successen boekt. Zo bouwen we dit jaar samen stapsgewijs aan een praktisch online en offline handboekje om als financieel adviseur effectief te communiceren op sociale media.

Maar first things first. Als u met me meedoet en actief en effectief wilt worden op sociale media, start dan met de belangrijkste vraag: wat wilt u bereiken? Wilt u uw naamsbekendheid vergroten, klanten helpen en binden, wilt u zich profileren als deskundige, of bent u misschien op zoek naar een partij die uw bedrijf of portefeuille wil overnemen? Denk goed na over uw doel, dat is stap één.

CONSEQUENT

Bedenk ook dat uw communicatie op sociale media moet passen in uw totale communicatiestrategie. U wilt immers een consequent verhaal vertellen, in de stijl die bij uw onderneming en uw merk past en die aansprekend is voor uw doelgroepen. Dus formuleer uw doel, voordat u in de middelen en kanalen duikt. Als u dat helder heeft, kunt u ook beter bepalen wie precies uw doelgroepen zijn. Zijn dat particulieren, zelfstandigen of MKB’ers? Wilt u vooral de mensen in en om uw dorp of stad aanspreken of denkt u nationaal of zelfs internationaal? Richt u zich op schade of leven, profileert u zich als pensioenspecialist, hypotheekadviseur of financieel planner?

In de volgende aflevering ga ik graag dieper in op een aantal succesfactoren van sociale media. Hoe claimt u bijvoorbeeld een onderwerp en laat u zien dat u op dat gebied de juiste gesprekspartner bent? Bent u op de juiste plek actief – daar waar uw doelgroep zit en discussieert? Heeft u fans en ambassadeurs die uw boodschap kunnen ondersteunen en versterken?

Instagram

Archief