Hoe maak je je droom waar? Nou, zo dus…

Hoe maak je je droom waar? Nou, zo dus…

Af en toe bewolkt, met kans op een bui. Dat was mijn stemming de afgelopen periode. Geen code rood of oranje, maar ook niet overwegend zonnig. Hoe goed het ook gaat bij Yellow, hoe hard we hier ook werken aan mooie projecten met inspirerende klanten; het bleef vaak wat onbestemd in mijn hoofd. Ik vroeg mezelf geregeld af: “Is dit nu waar ik echt blij van word?” En als ik echt heel eerlijk was, moest ik die vraag beantwoorden met ‘nee’. En dus?

In mijn allereerste baan bij het PR-bureau MCS, was ik een soort yes-woman. Ik zei nooit nee, deed alles wat van me gevraagd werd en met plezier. Toen ik daar meer verantwoordelijkheden kreeg en mezelf verder ontwikkelde, merkte ik dat je niet altijd ja kunt zeggen. Je moet zakelijker optreden, kaders aangeven. Maar met terugwerkende kracht kaders aanbrengen, dat is lastig. Zelf kun je die switch misschien wel maken, maar collega’s hebben het moeilijker met die verandering. Les geleerd. Toen ik daarna bij Cisco startte, bracht ik vanaf dag één die kaders en al meer zakelijkheid in.

Vijftien jaar geleden begon ik voor mezelf. Mijn idee was dat ik als kleine zelfstandige interessante projecten voor klanten ging opzetten en uitvoeren. Eigen baas, eigen regie en vooral doen wat ik leuk vond en goed kon. Dat liep een beetje uit de hand, kun je zeggen. Eenmanszaak Yellow Communications werd al snel een volwassen BV. De eerste medewerkers kwamen het Yellow team versterken. En we hadden succes en groeiden. Inmiddels zijn we met z’n twaalven en hard op zoek naar verdere versterking.

Yellow Communications staat nu voor een nieuwe fase. Ik ben supertrots op dit team van ambitieuze professionals die altijd +1 voor onze klanten en voor elkaar willen leveren. We willen groeien, nog verder professionaliseren, nieuwe strategische keuzes maken. Kan ik het bedrijf en het team naar die nieuwe fase brengen? Dat denk ik wel. Wil ik dat? Is dat waar ik ook de komende vijftien jaar happy van word? Dat denk ik niet. Ik hou van het communicatievak, van het ondernemen, van het sparren met andere ondernemers, van mensen helpen ontwikkelen, persoonlijk en op het vakgebied. Het CEO zijn? Mwah…

Die constatering leidt eerst tot nog meer stress en een heleboel ja-maren. Het is toch mijn verantwoordelijkheid? Ik ben tenslotte eigenaar van Yellow. Je bedenkt zo twintig obstakels, dat kost geen enkele moeite. Dat herken ik ook uit mijn opleiding tot gecertificeerd Life Planner. Als je stappen wilt zetten richting persoonlijke en zakelijke groei, komen snel de obstakels op tafel. Die benoem je en schat je op waarde in. De vraag is: vormen ze een onoverkomelijke drempel of zitten ze vooral in je hoofd?

Is Yellow Communications dan alleen mijn bedrijf en alleen mijn verantwoordelijkheid? Juridisch en technisch wel, in de praktijk zeker niet. Yellow, dat zijn we namelijk met z’n allen. We werken hard, inspireren elkaar. Soms knettert het, vaker gaan we voor elkaar door het vuur. Het lijkt soms wel een familiebedrijf. Warm, persoonlijk, betrokken. Dat is fijn, maar het nieuwe en groter groeiende Yellow Communications zal ook om meer kaders en zakelijkheid vragen. En die les heb ik al vroeg in mijn carrière geleerd.

Ik neem dus ontslag als CEO van Yellow Communications. Dit kwartaal draag ik mijn taken over. Ik ben ontzettend blij om Marjolein Jonker te kunnen presenteren als de nieuwe managing director. Met een operationeel manager als rechterhand, zal zij, samen met het team en onze klanten, Yellow naar de volgende fase brengen. Daar heb ik veel vertrouwen in. Ik treed terug, maar ben zeker niet helemaal weg. Mijn rol binnen Yellow wordt die van Strategy Consultant en Team Mentor. Ik deel graag mijn kennis en ervaring, om klanten en collega’s naar een hoger strategisch communicatieniveau te brengen. Datzelfde geldt voor mijn rol als Mentor. Ik begeleid en stimuleer mensen om het beste uit zichzelf te halen.

Ik ga daarnaast buiten Yellow aan de slag als Life Planner en strategisch adviseur en sparring partner voor kleine ondernemers. Zo doe ik waar ik echt energie van krijg, mensen adviseren en begeleiden.

Het was best een zware beslissing om te nemen. Maar toen ik eenmaal de knoop had doorgehakt, klaarde het vrijwel direct op in mijn gedachten. De zon brak door en ik had weer helder zicht. Het geeft me dat lentegevoel – vol energie en met enorm veel zin om nieuwe dingen aan te pakken. Het is niet toevallig dat deze fase in mijn leven parallel loopt met mijn opleiding tot Life Planner. De rode draad daarin is tenslotte: ‘Waar droom je van? Hoe maak je je dromen concreet? Hoe zou je leven eruitzien als je het zelf kon bepalen?’ Het is heerlijk te constateren dat je het inderdaad zelf kunt bepalen. Dat geeft zin aan mijn persoonlijke en zakelijke leven – zo voel ik dat echt. Dat opgeruimde gevoel is natuurlijk niet in de laatste plaats te danken aan het Yellow team. Deze stap kon ik alleen zetten in de prettige wetenschap dat Yellow en onze klanten bij hen in uitstekende handen zijn. We gaan een zonnige toekomst tegemoet!

Instagram

Archief